Computerwoordenboek

Hier volgt een alfabetische lijst van veel voorkomende woorden die in de computerwereld en op deze website gebruikt worden.

A  
Account Je hebt een account wanneer je klant bent bij iemand of wanneer je lid bent van iets. Bijvoorbeeld: Je maakt bij Google of Microsoft een gratis e-mailadres aan. Vanaf dat ogenblik heb je een account bij Google of bij Microsoft. Het e-mailadres van Google is dan je Google account en het e-mailadres van Microsoft is dan je Microsoft account. Een Google e-mailadres eindigt op @gmail.com en een Microsoft e-mailadres kan eindigen op @hotmail.com, @hotmail.be, @live.be, @msn.com en @outlook.com. Zowel bij Google als bij Microsoft kun je tegenwoordig ook een bestaand e-mailadres gebruiken om in te stellen als Google of Microsoft account.
Adware Dit is meestal schadelijke software die toegevoegd wordt aan een ander niet schadelijk programma. Door dit laatste programma te installeren wordt automatisch ook de schadelijke software mee geïnstalleerd.
Android Dit is het besturingssysteem van Google dat gebruikt wordt bij smartphones en tablets.
App Een app was oorspronkelijk een programma dat enkel draaide op een smartphone of tablet. Sinds Windows 8 kunnen ook apps onder Windows geïnstalleerd worden.
B  
Besturingssysteem Dit is het programma dat als eerste op een computer moet geïnstalleerd worden om met de computer te kunnen werken. Zonder besturingssysteem is de computer een hoopje elektronica waar je niets mee kan doen.
Voorbeelden van besturingssystemen zijn Windows 10, Linux Mint, Chrome OS en macOS.
Browser Een browser is een programma om op internet te surfen.
C  
ChromeBook Dit is een mini laptop waar geen Windows op geïnstalleerd is maar Chrome OS. Dit is een eigen besturingssysteem van Google.
Cloudcomputing Wanneer je bestanden of mails bewaart op het internet doe je aan cloudcomputing. De gegevens en mails zijn dan van overal toegankelijk op voorwaarde dat je beschikt over een internetverbinding en bijvoorbeeld een computer of smartphone.
D  
Downloaden Dit is informatie afhalen van het internet.
Dropbox Dit is de opslagruimte die Dropbox ter beschikking stelt als je een Dropbox account aanmaakt. Gratis beschik je zo over 2GB ruimte waar je allerhande bestanden en foto's kan bewaren. Dropbox vind je op www.dropbox.com.
E  
Edge Microsoft Edge is de nieuwste browser die meegeleverd wordt in Windows 10.
G  
Gebruiker Dit is de persoon die gebruik maakt van een computer of laptop. De gebruiker kan er voor kiezen om de computer te kunnen gebruiken zonder een wachtword in te geven. Veiliger is uiteraard dat de gebruiker eerst een wachtwoord moet ingeven vooraleer de computer gestart kan worden.
Google Drive Dit is de opslagruimte die Google ter beschikking stelt als je een Google account aanmaakt. Gratis beschik je zo over 15GB ruimte waar je allerhande bestanden en foto's kan bewaren. De Google Drive vind je op drive.google.com.
H  
Hardware Dit is alles van de computer wat je fysisch kan vastnemen zoals bijvoorbeeld de kast, het scherm, het toetsenbord, de muis, de printer enz.
HDD HardDisk Drive: Dit is de harde schijf in de computer of laptop. Hier worden het besturingssysteem, alle programma's en alle gegevens bewaard. De gegevens blijven bewaard ook al wordt de spanning uitgeschakeld.
Hoax Dit is een nep viruswaarschuwing. Men waarschuwt via mail zogezegd voor een virus en men laat je dan bepaalde handelingen uitvoeren om dit probleem zogezegd op te lossen. Uiteindelijk veroorzaak je zelf de problemen door deze handelingen uit te voeren.
I  
iOS Dit is het besturingssysteem dat gebruikt wordt bij smartphones en tablets van het merk Apple. 
iPad  Dit is de tablet van het met Apple. 
iPhone  Dit is de smartphone van het merk Apple. 
L  
Linux Dit is een besturingssysteem dat meestal gratis kan gedownload worden.
M  
Malware Dit is de verzamelnaam voor alle schadelijke software.
Microsoft OneDrive Dit is de opslagruimte die Microsoft ter beschikking stelt als je een Microsoft account aanmaakt. Gratis beschik je zo over 5GB ruimte waar je allerhande bestanden en foto's kan bewaren. De OneDrive vind je op onedrive.live.com.
P  
Phishing Het vragen naar persoonlijke gegevens of bankgegevens aan een computergebruiker maar zodanig dat deze gebruiker niet in de gaten heeft dat de gegevens ten onrechte gevraagd worden. Deze gegevens worden dan later misbruikt.
R  
RAM Random Access Memory: vrij toegankelijk geheugen: dit is het werkgeheugen van de computer waar de programma's en gegevens geladen worden als wij met de computer of laptop werken. Deze gegevens blijven niet bewaard wanneer de spanning uitgeschakeld wordt.
S  
Smartphone Een smartphone is een slimme gsm. Deze gsm beschikt over een drukgevoelig scherm. Op dit toestel kan je apps installeren. 
Software Dit is een andere benaming voor de programma's die op een computer geïnstalleerd zijn of geïnstalleerd kunnen worden.
Spyware Dit is spionagesoftware die gegevens van de gebruiker verzamelt en meestal via het internet doorstuurt naar de maker van deze software.
SSD Solid State Drive: dit is een nieuw type harde schijf voor computer of laptop waar geen motor of draaiende schijf in zit. De SSD werkt volledig elektronisch zoals een USB-stick. Het grote voordeel is dat de SSD veel minder stroom verbruikt dan een gewone harde schijf.
T  
Touchpad Dit is bij een laptop het drukgevoelig plateautje voor het toetsenbord. Door hierop te vegen verplaats je het pijltje van de muis.
Touchscreen Dit is het drukgevoelig scherm bij een smartphone, tablet of laptop.
U  
Upgraden Een programma upgraden wil zeggen dat dit programma vernieuwd wordt naar een nieuwere versie. Dit wordt gedaan om nieuwe functies toe te voegen of fouten in een programma op te lossen.
Uploaden Dit is informatie op het internet plaatsen.
W  
Windows

Dit is het besturingssysteem ontworpen door Microsoft. Voor de gewone consument werden de volgende versies uitgebracht:

1.0 - 2.0 - 3.0 - 3.1 - 3.11 - 95 - 98 - ME - XP - Vista - 7 - 8 - 8.1 - 10

Windows 10 zou de laatste versie zijn volgens Microsoft. Deze versie krijgt telkens een gratis update.